onsdag 24. oktober 2018

Uke 41 + 42: Convenience Store Woman og Merkelig vær i Tokyo

Hiromi Kawakami, Harlan Coben, Chris Kraus, Banana Yoshimoto

I uke 41 og 42 leste jeg Conviniende Store Woman, Merkelig vær i Tokyo og Vær hos meg. Jeg leser I Love Dick noen sider av gangen 

Lest: Merkelig vær i Tokyo av Hiromi Kawakami (2001)
En kvinne blir forelsket i en mann. Det er en enkel og kjent historie, men den er fortalt med humor. Å le når jeg leser en historie om kjærlighet og ensomhet, om angst og intimitet er befriende.

Tsukiko er middelaldrende (38!) og rar, men sjarmerende og jeg har lyst til å bli kjent med henne, ønsker meg flere karakterer som henne. Hun viser oss at det er ok å være en loner, at ikke alle som foretrekker å være alene er særinger og historien hennes viser at forhold har flere nyanser enn i en Hollywoodfilm. Melankoli og en mangefasettert heltinne.

"Plutselig føltes alt så absurd. At jeg hadde ropt til Sensei at jeg elsket ham, at han nektet å svare meg og bare satt der med den irriterende roen sin, tordenværet som helt plutselig hadde brakt løs, den klamme fuktigheten som bare blir tyngre med verandadørene for, det var som en drøm, alt sammen." 

Boka er manna for matsansing. Som leser så og kjente jeg duften av de deilige barrettene. Ved å lese boka fikk jeg lyst på Edamebønner, blekksprut og et lite glass sake. Røkt østers! Og misosuppe! 

En innvending: Kvinnen på omslaget ser for ung ut. Tsukiko er 38
Boken ble oversatt til norsk i 2015. Boken bør filmatiseres 

Lest: Convenience Store Woman av Sayaka Murata(2018)
Som Tsuiko er Keiko japansk og i slutten av 30årene. I motsetning til Tsukiko søker ikke Keiko etter kjærligheten. Hun forstår den ikke, men hun forstår at å ha en kjæreste vil gjøre henne mer "normal", gi henne tilhørighet. For Keiko er rar, hun forstyrrer familiens oppfatning av hvem hun bør være.

Japanske forfattere som Murakami skriver ofte en mix av surrealisme og hyperrealisme. Her er det kun realisme. Hverdagsliv og gleden ved det det kjente, ved rutiner.
Boken er tynn og handlingen er enkel, men jeg koste meg med lesingen. Historien har treffende observasjoner og gjenkjennelige situasjoner. Og en forløsende vri på hva kjærlighet kan være.

 “I wished I was back in the convenience store where I was valued as a working member of staff and things weren’t as complicated as this. Once we donned our uniforms, we were all equals regardless of gender, age, or nationality— all simply store workers.” 

Begge disse bøkene trigger meg til å finne fram Kjøkken av Banana Yoshimoto. Det må være minst 25 år siden jeg leste den. Gjetter at begge disse forfatterne har lest Kjøkken. Har du?

Lest: Vær hos meg av Harlan Coben (2012)
Helt greit selskap på en togtur, men ikke et bekjentskap jeg gidder å ta med hjem

Leser fortsatt: I Love Dick av Chris Kraus
Jeg er usikker på hva jeg synes om boka; jeg koser meg, men bruker lang tid på å lese den

Marianne

Forresten: Jeg ser på serien A Discovery of Witches av Deborah Harkness. Har dere lest All Souls Triologien eller sett serien? Hva synes dere?

2 kommentarer:

  1. Jeg har også lest I love Dick, og ser av min omtale at den var i ytterkanten av min komfortsone. Spent på om du kommer gjennom den, og hva du synes :) God helg Marianne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg skjønner at I Love Dick kan teste komfortsonen. Men jeg vil så gjerne like den; jeg har ønsket å lese denne i over 15 år

      Slett