onsdag 10. oktober 2018

Uke 40: En sommer med Baudelaire, Black Vodka og Den enøyde kaninenI uke 40 leste jeg En sommer med Baudelaire, Black Vodka og Den enøyde kaninen

Lest: En sommer med Baudelaire av Antoine Compagnon (2015)
Jeg har vært Baudelairefan siden jeg var 15 og min utgave av Les Fleurs du Mal  har jeg lest i filler. Det er noe med Baudelairs trassige melankoli som gir gjenklang i meg. 
Compagnon skriver godt om Baudelaire, om hans bitterhet og sårbarhet. Om hans genialitet og hans stakkarslighet. Om en sammensatt mann som aldri fikk vite hvordan diktene satt spor i folk mange tiår senere.
Boken er litt for lettvint, men den er et bra utgangspunkt for de som ikke har noe kjennskap til Baudelaire. Og det er noen fine poesilinjer og brevutdrag å fryde seg over.

"Var det noe Baudelaire ikke ønsket,så var det å være til behag; snarere ønsket han å vekke ubehag, forarge, lage skandale ved å brautemed sin melankoli, sin misantropi, sin kvinneforakt."

Lest: Black Vodka av Deborah Levy (2013)
10 fortellinger om utradisjonell kjærlighet og ofte medfølgende svik og sorg. Det er beskrevet så leseren kjenner pust og berøring. Historiene er fragmenter, flyktige møter mer enn standard noveller. 
Black Vodka er en utsøkt leseopplevelse, men det ble til slutt for elegant, for flinkt. Tok meg i å savne litt skranglte sjarm

"When I wake up there are always tears on my cheeks, transparent as vodka but warm as rain."

Lest: Den enøyde kaninen av Christoffer Carlsson (2014)
Helt grei krim om David som flytter tilbake til hjembygda og havner i trøbbel. Trøbbel som får konsekvenser for mange. Boka er godt skrevet, men den fenget meg ikke. Fort glemt

Skal lese: I Love Dick av Chris Kraus (1997)
En klassiker jeg har ønsket å lese lenge. Og Chris Kraus som forfatter fascinerer meg. jeg har lest mange litterære artrikler hun har skrevet, men ingen av romanene. Gleder meg. NB! Dick er en person :)

Marianne

Foresten:
Jeg startet å blogge igjen på grunn av et innlegg i Beathes Bok og kulturhjørne (innlegget er fra april, men jeg leste det først for et par uker siden og det er bra skrevet om bokblogging)


11 kommentarer:

 1. Helt fantastisk at jeg har klart å lokke deg tilbake igjen til Blogglandia, du aner ikke hvor glad jeg ble for å høre det! Du har vært savnet, Marianne! :-) Kjekt å høre at du likte innlegg og ikke minst blitt inspirert til å blogge igjen. Av og til gjør det seg med et aldri så lite "hjertesukk"!

  Når det gjelder bøkene så har jeg Chris Kraus sin bok på Kindle og har lenge tenkt at jeg ville lese den. Gleder meg til å se hva du syntes og kanskje jeg skal dytte den litt oppover på listen..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Det er din fortjeneste, Beathe :)Jeg liker bokhjørnene dine. Håper det blir flere.
   Koser meg med Krausboka, men den er helt annerledes enn jeg trodde. Fascinerende. Skriver om min leseopplevelse til uka

   Slett
 2. Kjekt å se at du blogger igjen, heia Beathe som motiverer og inspirerer! Den Baudelaire-boken har jeg liggende, har begynt på den et par ganger, men ikke kommet skikkelig igang. Ble litt fristet til å ta den frem igjen, for av det lille du skrev om forfatteren her, føler jeg at jeg har fått verktøyet jeg trengte.
  I love Dick har jeg lest, den utfordret meg i formen, men jeg hanglet meg da gjennom. Spent på å høre dine tanker om boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heia Beathe!
   Jeg var innom bloggen din og leste din omtale av I Love Dick. Og så langt har er jeg enig med deg i mye. Men - du har vel ingen fettklump i hjernen :)De der New York intelektuelle gjør seg ofte mer spesielle ... :)
   Jeg elsker Baudelaire. Men han er ikke for alle. Kan bli litt vel dystert?

   Slett
 3. Sier som de over: Kjempekos å s deg tilbake igjen.
  Ang bøkene dine har jeg ikke lest noen, men Baudelaire har jeg faktisk lest en halv bok- om Opium og annen rus. Husker ikke tittelen. Balck Vodka virket interessant.. Har lest Varm melk av henne. Tror det var D Levy, ja.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anita! Jeg har jo stalket og kost meg med bloggen din mens jeg har hatt bloggpause.
   Hva synes du om Varm Melk? Har den i lesekøen min

   Slett
  2. Så gøy å høre.:)
   Ja, jeg likte Varm melk. Leste den på Kreta.
   Hvis du vil lese hva jeg syntes:
   https://artemisiasverden.blogspot.com/2017/10/varm-melk-av-deborah-levy.html

   Slett
  3. Jeg fikk enda mer lyst til å lese boka etter din omtale. Takk!

   Slett
 4. Nå ble jeg nysgjerrig på Levy sin bok, ser at jeg hørte Varm melk på engelsk for 2 år siden og jeg tror ikke jeg fikk med meg hele boken siden det ikke ble notert underveis men likte det jeg fikk med meg. Novellene hennes skal jeg se nærmere på. Takk for tips🙂

  SvarSlett
 5. At du likte Varm melk gjør meg mer gira på å starte på den. Etter Varm melk skal jeg lese Things I don`t want to Know.

  SvarSlett