tirsdag 2. oktober 2018

Uke 39: You, The Wallcreeper og en seig Codex

Tom Egeland Clarice Lispector Deborah Levy Nell Zink Caroline Kepnes
I uke 39 leste jeg ferdig You av Caroline Kepnes og TheWallcreeper av Nell Zink. Codex av Tom Egelenad avbrøt jeg fort. Jeg har startet på Stjernens time av Clarice Lispector og Black Vodka av Deborah Levy.

Lest: You av Caroline Kepnes (2014) 
Når Joe blir betatt vil han vite alt om personen. Og Joe vil ha Guiviniere Beck.
Historien er mørk og marerittaktig. Først er det lett å bli frustrert av Joe, så blir vi forført på manipulerende vis og ender opp med å heie på han og bli fanget i historien hans. Som Beck.
Samtidig er boka lekende lett og jeg lo ofte av Joes observasjoner.
Boken kom på norsk i 2016 og ble tvserie i 2018

"... the problem with books is that they end. They seduce you. They spread their legs to you and pull you inside. And you go deep and leave your possessions and your ties to the world at the door and you like it inside and you don`t want for your posessions and your ties and then, the book evaporates. You turn the page and there is nothing."

Lest: The Wallcreeper av Nell Zink (2014)
En roman om et ekteskap. Tiffany og Stephen er selvbevisste og bedagelige amerikanere bosatt i Europa. Hun har utroskap som hobby og han blir involvert med en økoterroristgruppe. Det er også anal sex, mye fugletitting og fugl i bur/feminisme hint. Og en mengde tilfeldig plasserte litterære referanser. 
Boka har interessante elementer og det er underholdende med god ironi. Men for meg virker det som om forfatteren var mer opptatt av å skrive flinkt og vittig enn å skrive engasjerende om hovedpersonene. Fuglen, The Wallcreeper er figuren jeg husker best.

“ I was looking at the map when Stephen swerved, hit the rock, and occasioned the miscarriage. Immediately obvious was my sticky forehead. Maybe I was unconscious for a couple of seconds, I don’t know. Eventually I saw Stephen poking around the front of the car and said, "Jesus, what was that. He leaned in at the window and said, "Hey, you`re bleeding. Hold on a second." He cossed behind the car, looked both ways, and retrieved the bird from the opposite ditch." (bokens åpningslinjer) 

Avbrøt: Codex av Tom Egeland (2018) 
Jeg har ikke tid til bøker som ikke fenger meg. Å lese spenning og kjede seg ...
Farvel, Beltø!

Leser: Stjernens time av Clarice Lispector (1977) 
Lispector er en av mine favorittforfattere. Språket er en fryd å lese; intenst og sart.

Leser: Black Vodka av Deborah Levy (2013)
Novellesamling. Jeg er snart halvveis og jeg nyter historiene om forholdet til oss selv og andre. 

"Have you ever had that weird feeling in an airport when you panic and don't know what to do? One screen says Departures and another screen says Arrivals and for a moment you don't which one you are" 

 

Marianne

Forresten: I boka You er forfatteren Paula Fox nevnt flere ganger. Har du lest noe av henne?

4 kommentarer:

 1. Skal si du har lest et spennende knippe titler denne uken, har ikke hørt om noen av dem. Codex har jeg derimot lest, og måtte true meg gjennom den, så der er vi enige :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tine. Koselig med kommentar. Det er moro de gangene vi er enige om en bok - selv om det denne gangen var negativt. Jeg har hygget meg mye med Beltø gjennom åra da

   Slett
 2. Velkommen tilbake, det er veldig kjekt å se at det er litt liv og røre her.

  Jeg begynte på Lispector sin bok en gang men jeg tror ikke jeg leste den ferdig, når det er sagt så stod det på meg og ikke på boken.

  Nå fikk jeg lyst til å lese igjen og kanskje lese den ferdig denne gangen!

  Ble veldig nysgjerrig på novellesamlingen så tusen takk for tips!

  SvarSlett
 3. Det er godt å blogge igjen også. Og se at så mange kjente fortsatt holder på. Som du :)
  Jeg tror ikke det er meningen at alle skal lese alle bøker. Det handler om kjemi

  SvarSlett