onsdag 28. februar 2018

Somehow, searching for something else .. DEVOTION (Patti Smith)


DEVOTION er kjærlighet til den kreative prosessen; en hyllest til glimtene av inspirasjon og en ode til noen av forfatterne som har bidratt til å inspirere Smith.

Patti Smith inspirerer meg med sine tekster. Når jeg leser hennes verk oppdager jeg nye forfattere, spennende steder og interessante ideer. Jeg lar meg fascinere av hvordan hun skaper nye ordbilder fra sine inspirasjonskilder. Hun skriver assosiativt, fritt og nakent. Noe som gir rom for mine egne tanker. Ord som åpner opp min egen fantasi. Å søke etter noe og finne noe annet. Ordene til Smith gir meg undring og refleksjon. Som igjen skaper glede og glød.

Å lese DEVOTION minner meg om dette sitatet fra Henry Miller: "One`s destination is never a place, but rather a new way of seeing things." Destination kunne vært erstattet med inspirasjon. Somehow, searching for something else ..

I DEVOTION utforsker Smith det kreative mer enn hun søker etter å skrive godt. Hun viser leseren sin egen kreative prosess og deler generøst av egne tanker, minner og impulser. Hun forteller om Baudelaire, Camus, Modiano, Weil og flere andre franske forfattere. Hun skriver samtidig skarpt og drømmende om det å skrive. " Why do we write? Because we cannot simply live." 

Boken har tre deler. Første del (How the mind works) en slags meditasjon om å skrive. Andre del (Devotion) er viet til Historien. Tredje del (A Dream is not a Dream) er om hvorfor hun skriver. Historien i boken er ikke perfekt. Den er "resultatet" av inspirasjonen og livet som ufolder seg og tilfeldigheter. Jeg kan forstå hvorfor noen mener boken ikke er bra nok. Etter fantastiske Just kids og M Train vil DEVOTION være middelmådig (litt for pretensiøs, litt for vinglete) for mange. 

Men - for meg har denne lille boken gitt meg mye glede; jeg har lært nye ting og latt meg inspirere. Jeg er begeistret. To ganger har jeg lest DEVOTION, latt meg forføre av Smiths ord og oppdaget nye kilder til egen inspirasjon.
 

DEVOTION er første boken i en serie kalt Why I Write og er basert på en forelesning fra 2016 (Yale Universitet)

Yale 2017/ 93 sider/ Bokkilden (115)/ med bilder i svart/hvitt 


Marianne

Forresten: Sitater fra boken

4 kommentarer:

 1. Hei Marianne. Godt å se deg tilbake på blogg..:) Og, ja, vi er enige om denne boka.

  SvarSlett
 2. Takk, Anita. Nå blir det blogging hver uke! Og mye Patti Smith :)
  Jeg har lest bloggen din selv om jeg har vært taus

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig Marianne. Nå har jeg lagt deg til i bloggrullen igjen. Hadde en opprydding der for en stund sien og tok vekk inaktive- men nå er du jo pån igjen :)

   Slett