lørdag 1. april 2017

THE BOOKS IN MY LIFE

The books in my life - Henry Miller
The Books in my life i en stabel med bøker av Miller og Nin

I en lang periode på omlag to år har jeg ikke lest bøker. Eller; jeg har lest kanskje en bok i måneden mot ti-tjue tidligere. Jeg har bladd litt i en roman, lest kjapt gjennom et essay, men det var ingenting som interesserte meg nok. 

Jeg mistet lesegleden. Jeg sluttet å skrive om bøker her. Og jeg snakket ikke om litteratur. Mobilen tok over som selskap på togturene. Det var som å miste vennskap, en kjærlighet.

Mine forsøk på å gjenvinne lesegleden, desperate forsøk, endte ikke i annet enn at sorgen økte. Jeg skal fortelle deg om noen av disse idiotiske forsøkene (som å bestemme meg for å ta opp skrivingen her uten å ha lest på lenge) senere.

En stor del av min identitet var knyttet opp mot å være en leser, å være Hun som elsker ord, historier og selve den fysiske boken. 
Så hvem er jeg om jeg ikke er en leser?

Men en stille morgen (i dag tidlig!) - etter helt å ha gitt opp -  

så jeg rett på The books in my life av Henry Miller (1891 - 1980) i hylla. Jeg har lest og frydet meg over hans vidd og visdom i denne teksten to ganger tidligere. 

Det brant i håndflata da jeg berørte boka. Noe brast i meg og jeg gråt uten tårer. Et farvel til noe som har vært og et hei til noe nytt


og 
brått
var jeg i Millers verden i flere timer.

The Books in my life omhandler hans forhold til enkeltbøker og enkeltforfattere, men også generelle tanker om litteratur og leseprosessen og lister (jeg LIKER lister*). Han skriver også mye om kunnskap og læring. Og selvfølgelig; om seg selv.


Henry Valentine Millers ord førte meg til glemte minner om de romanene han har skrevet som jeg har lest og frydet meg med, om Millers kjærlighetsforhold til Anais Nin (som jeg var fascinert av (forelsket i?) i slutten av tenårene) og videre til Nins bøker og dagbøker.

Boka kom ut i 1952 (min utgave er en revidert utgave fra 1969) og noen av verkene som er nevnt er nå utdaterte og ukjente (og de hoppet jeg over denne gangen). Avsnittene jeg koser meg mest med er de som omhandler det å være en leser. 


Utdrag: A book lying idle on a shelf is wasted ammunition. Like money, books must be kept in constant circulation. Lend and borrow to the maximum - of both books and money! But especially books, for books represent infinitely more than money.
A book is not only a friend, it makes friends for you. When you have possessed a book with mind and spirit, you are enriched.
But when you pass it on you are enriched threefold.


Da jeg timer senere falt ut ut av Millers verden
og "oops jeg skal snart på jobb" virkeligheten vendte tilbake -

da KJENTE jeg leselykken i kroppen

Omgitt av en stabel bøker kan jeg si: Jeg er igjen en leser!

Marianne 

(leselykkelig)

* Liker du også lister om litteratur og lesing? Les Astrid Thereses (Betraktninger) innlegg med mange fine leselister


Forresten: Jeg blir glad om du vil fortelle meg om dine opplevelser med å miste eller finne (igjen) leselysten i en kommentar 

10 kommentarer:

 1. Så fint å lese dette- en god beskrivelse av hvordan ei tung bør eller som du skriver; et savn og en sorg blir løftet av skuldrene dine! Godt å komme i gang igjen. Alle får nok noen perider der lese- og skrivelyst kommer på defensiven, og mi erfering er ofte at det eneste som hjelper er å lese lett bøker, enten gamle favoritter, eller virkelig bra ungdomslitteratur. Også har jeg erfart at det er verre å komme i gang igjen med skriving, enn med lesing, og at trikset i så fall blir at man må øve seg på ikke å være så streng mot seg selv. Legge lista lavt, og tenke at litt er mye mer og bedre enn ingenting.
  Velkommen tilbake :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå ble jeg glad! Takk for fine ord og tips. For det er absolutt skummelt å være åpen i skrivingen. Og gjøre det igjen og igjen

   Slett
 2. Morsomt at du er tilbake og at lesegleden er på plass igjen:) Har slitt med dårlig leselyst i perioder jeg også, spesielt i fjor, men leser da også, for min del bruker det å gå over av seg selv. Har heller ikke mange hobbyer å velge mellom:) Håper at din leseglede varer og at det blir flere innlegg fra deg fremover:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Koselig med ord fra deg, Ina! Glad for at du også kom deg gjennom fraværet av leselyst :) Håper vi begge skriver og leser og kommenterer mye framover

   Slett
  2. Jeg blogget en god del mens lesefraværet kom og gikk. Det eneste som funker for meg er å fortsette å lese selv når man ikke alltid har lyst til å lese:) Det er min metode:) Gleder meg til flere innlegg fra deg:)

   Slett
  3. Jeg har lest en bok de siste to ukene. Babysteps... Nytt innlegg kommer i morra :)
   Takk for oppmuntring, fine Ina

   Slett
 3. Jeg er så glad du fant tilbake til lesegleden! Det er en grusom ting å miste. Min erfaring er også at det hjelper å lese noe en har et sterkt forhold til, eller hvert fall noe en liker veldig godt. Det er noen som hevder det er tull og bortkastet tid å lese om igjen, og jeg protesterer høylytt! Akkurat nå leser jeg om igjen The Iron Druid Chronicles og det gir meg like mye som den første lesingen :-)

  Sist jeg mistet lesegleden fant jeg den igjen med å lese om igjen The dark tower av Stephen King. Det er 7 bøker jeg har knyttet meg til så helt og sterkt og nesten så uforståelig. Men det betyr ikke noe. Det som betyr noe er at jeg kan sitte her og drømme om neste gang jeg skal lese dem :-)

  Takk for link og ha en fin mandagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så sant! Jeg er så enig med deg; igjenlesing er ikke tull eller bortkastet tid. Tror - itillegg til en gjenvisitt til noe vi bryr oss om - blir vi bedre kjent med oss selv ved å lese noe om igjen og se hvordan vi endrer oss.

   Jeg har startet på bok en av The Dark Tower serien og er spent på om jeg vil bli like gald i dem som deg. Håper det :)

   Slett
 4. Hei.

  Jeg kom over bloggen din ved en tilfeldighet. Teksten gjorde inntrykk på meg. Jeg har nok ikke vært i samme situasjon; jeg har pendla mellom leser og kritiker, og jeg har skrevet blogg i perioder, først og fremst fordi det skjerper lesinga å skulle formulere seg og reflektere over det en leser. Bloggen min finner du her:

  vedkjokkenbordet.blogspot.no/

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentar! Jeg var innom bloggen din. Fin :) - men stille

   Slett